Ik heb een slimme meter

 

Checklist voor de slimme meter

 

Alles wat je nodig hebt voor een succesvolle installatie:

 
 • iungo of iungo lite
 • stopcontact in de meterkast
 • router/switch (in de meterkast)
 • computer of tablet

Stap 1: iungo/iungo lite aansluiten in de meterkast

1

Sluit de stekker van de blauwe netwerkkabel aan op de router/switch en sluit de andere kant van de kabel aan op iungo/iungo lite (aansluiting A). Sluit de witte kabel aan op de slimme meter en in iungo/iungo lite (aansluiting D). Stop de stekker van de adapter in het stopcontact en sluit hem aan op iungo/iungo lite (aansluiting C). Draai voorzichtig de antenne op iungo zodat de communicatie met de tussenstekkers ook gebruikt kan worden. De iungo lite heeft geen antenne en kan dus niet met tussenstekkers communiceren.

2

Stap 2: iungo verbinden met de computer

Ga naar atedec.com/iungo en klik op ‘klik hier’. Het dashboard opent zich automatisch. Klik op ‘instellingen’ en selecteer welke slimme meter je hebt.

Stap 3: dashboard beheren

3

Als je verbinding hebt, kun je het dashboard bekijken en beheren. Hier vind je in één oogopslag het overzicht van je energieverbruik. De grafiek geeft het verbruik van het huidige moment aan. 

Dashboard schakelaars meterstanden

4

Stap 4: instelling invullen

iungo heeft een aantal instellingen zoals:

 • schakelaars toevoegen en verwijderen
 • energiemeters toevoegen met Wizards
 • taal instelling 
 • energietarieven invullen
 • firmware controleren

Stap 5: schakelaars instellen

5

Als je bij de iungo energiecontroller meteen tussenstekkers besteld, worden de stekkers voor je aangemeld. Jij hoeft niet moeilijk te doen en kunt direct starten. Bij ‘apparaten’ vind je de aangemelde schakelaars die je vervolgens kunt instellen. Stel de juiste tijden in en geef de gewenste dagen aan waarop de schakelaars werkzaam moeten zijn. Je kunt vanaf nu automatisch besparen.

iungoDashboardSchakelaarAanUit

Ik heb een traditionele meter

 

Checklist voor de traditionele meter

 

Alles wat je nodig hebt voor een succesvolle installatie:

 
 • pakket traditionele meter (iungo, sensorbox, 2 tussenstekkers)
 • of een iungo lite met sensorbox
 • stopcontact in de meterkast
 • router/switch (in de meterkast)
 • computer of tablet

Stap 1: iungo/iungo lite aansluiten in de meterkast

1

Sluit de stekker van de blauwe netwerkkabel aan op de router of switch en sluit de andere kant van de kabel aan op iungo/iungo lite (aansluiting A). Sluit de witte kabel aan op de Sensor Box en in iungo/iungo lite (aansluiting D). Stop de stekker van de adapter in het stopcontact en sluit hem aan op iungo/iungo lite (aansluiting C). Draai voorzichtig de antenne op iungo zodat de communicatie met de tussenstekkers ook gebruikt kan worden. De iungo lite heeft geen antenne en kan dus niet met tussenstekkers communiceren.

 

2

stap 2: iungo verbinden met de computer

Ga naar atedec.com/iungo en klik op ‘klik hier’. Het dashboard opent zich automatisch. Klik op ‘instellingen’ en selecteer de traditionele meter. Vul vervolgens de gegevens in, zoals het type meter, aantal omwentelingen, k-waarde, T1 en T2, aanvangstijd laagtarief en daluren, gasmeterrotaties en de huidige meterstand.

Stap 3: sensoren aansluiten

3

Je kunt de elektriciteitssensoren op 2 manieren aansluiten: via de draaischijfmeter of via een flitslampje. Als je de juiste positie voor de sensor hebt gevonden, teken je met een stift een lijn om de sensor. Verwijder de beschermfolie en plak de sensor op de gemarkeerde plek. Hetzelfde geldt voor het plakken van de gassensor. Een uitgebreide beschrijving vind je in de handleiding.

4

Stap 4: dashboard beheren

Als alle stappen zijn doorlopen, kun je het dashboard bekijken en beheren. Hier vind je in één oogopslag het overzicht van je energieverbruik. De grafiek geeft het verbruik van het huidige moment aan. Het dashboard geeft 5 specificaties aan: Meterstanden, Vermogen, Gas en Kosten. Boven in het menu kun je doorklikken naar het energie- en gasverbruik (historie).

iungomenu

Stap 5: instelling invullen

5

Vervolgens kun je schakelaars toevoegen en je instellingen beheren. iungo heeft een aantal instellingen:

 • schakelaars toevoegen en verwijderen
 • energiemeters toevoegen met wizards
 • taalinstellingen
 • energietarieven invullen
 • firmware controleren

 

6

Stap 6: schakelaar instellen

Als je bij de iungo energiecontroller meteen tussenstekkers besteld, worden de stekkers voor je aangemeld. Jij hoeft niet moeilijk te doen en kunt direct starten. Bij ‘apparaten’ vind je de toegevoegde schakelaars die je vervolgens kunt instellen. Stel de juiste tijden in en geef de gewenste dagen aan waarop de schakelaars werkzaam moeten zijn. Je kunt vanaf nu automatisch besparen. De iung lite heeft geen mogelijkheden om tussenstekkers te bedienen.planningschakelaars