Veelgestelde vragen

vraagtekenFAQ

Find aswers to your questions.

vraagtekenVeelgestelde vragen

Om je snel op weg te helpen, hebben we de meestgestelde vragen voor je verzameld en beantwoord. De vragen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Staat jouw vraag er niet tussen? Mail dan naar info@iungo.nl.

 • Waar worden mijn gegevens opgeslagen?

  iungo hecht veel waarde aan privacy. Alle data wordt daarom intern opgeslagen. Dat betekent dat de gegevens alleen voor de eindgebruiker zichtbaar zijn.

 • Is iungo ook buiten het eigen netwerk te benaderen?

  Ja, iungo is ook buiten het eigen netwerk te benaderen via de optie 'Toegang op afstand'. Deze optie staat niet standaard aan in iungo, maar moet door de gebruiker zelf aangezet worden. Raadpleeg hiervoor de handleiding.

   

 • Kan ik mijn zonnepanelen aansluiten op iungo?

  Ja, zonnepanelen zijn te monitoren via iungo als er een bruto productiemeter en een breakoutbox worden aangesloten. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van modbus meters. De bruto productiemeter of modbus meter moet worden geïnstalleerd door een installateur. Zowel de breakoutbox,bruto productiemeter en modbus zijn te bestellen in onze webshop.

 • Zit er een maximum aan het aantal aan te sluiten apparaten/sensoren?

  Op dit moment kunnen er twee sensoren worden aangesloten voor gas en elektriciteit.

  Via Z-Wave ondersteunt iungo op dit moment alleen de schakelaars en dimmers. Het aantal is gelimiteerd door het Z-Wave protocol (maximaal 232 apparaten per Z-Wave netwerk). 

 • In de handleiding zie ik dat ik naar een server moet gaan om het dashboard van iungo te benaderen. Is iungo wel of niet afhankelijk van een externe server ?

  iungo is niet afhankelijk van deze externe server, maar deze maakt het gebruik wel eenvoudiger. iungo werkt - indien de eindgebruiker zelf kan uitvinden welk IP-nummer iungo heeft gekregen van de router (DHCP) - ook zonder contact met de server.

  De externe serverpagina maakt het voor de gebruiker eenvoudig om iungo snel te vinden. iungo is ook voorzien van een UPnP- en Bonjour-service, dus met de juiste tools is iungo ook via deze service te vinden. Echter werkt dit niet overal en vereist dit enige technische kennis. De externe serveroplossing werkt overal zonder problemen.

 • Wat heb ik nodig om iungo te installeren?

  Om iungo te installeren heb je in ieder geval een stopcontact en bij voorkeur een netwerkaansluiting in de meterkast nodig. Indien je zonnepanelen hebt, dient er ook een brutoproductiemeter of modbus meter in de meterkast te zijn aangesloten. De brutoproductiemeter en modbus meter zijn te bestellen in onze webshop.

 • Mijn router zit niet in de meterkast. Kan ik iungo wel aansluiten?

  Ja, je kunt dan gebruikmaken van een Powerline Adapter. Deze zorgt voor een bedrade verbinding tussen de router en iungo in de meterkast.

  Bijvoorbeeld: TP-Link TP-PA2010PKIT AV200 Powerline adapter startset.

  Er zijn diverse webwinkels waar de Powerline adapter aangeboden wordt, lukt het toch niet, dan kan je ons altijd bellen of mailen. 

 • Ik heb een analoge meter en zonnepanelen. Kan ik iungo aansluiten om mijn netto verbruik te zien?

  Ja, dat kan wel, maar het vraagt wel wat meer aanpassing in de meterkast. Er moet namelijk niet alleen een bruto productiemeter aangesloten worden voor de zonnepanelen, maar er moet ook een 3 fase modbus kWh meter aangesloten worden als extra hoofdmeter. De sensoren van iungo kunnen niet detecteren of er stroom wordt gebruikt of wordt teruggeleverd (als de meter terugdraait). Door het aansluiten van een extra modbus meter wordt dit wel inzichtelijk. De modbus kWh meter is een digitale meter die kan zien welke kant de stroom op gaat. Hij meet dus wat de woning in komt via het energienet en wat er aan teruggeleverde energie van de woning naar het energienet gaat. De slimme meter doet dit automatisch. Die toont zonnepanelen, teruglevering en eigen verbruik.

  In België maken we veelal gebruik van deze oplossing. Bel gerust voor meer informatie.

   

 • Hoe moet ik de sensoren aansluiten?

  In de installatiehandleiding traditionele meter vind je een complete uitleg over het aansluiten van de sensoren. Heb je het idee dat de sensoren het niet doen, beweeg de sensor dan langs de voorplaat van de meter. In de meeste gevallen gaat de indicatieled van de sensor dan licht branden (boven het rode gedeelte van het gasmetertelwerk). Doet de indicatieled helemaal niets, probeer de sensor dan voor een spiegelend oppervlak te houden. De indicatieled zal dan fel moeten oplichten.

  Met een afstandsbediening van de televisie is de IR-sensor eventueel te controleren. Richt met de afstandsbediening op de sensor aan de onderkant en de indicatieled gaat knipperen zodra een knop op de afstandsbediening is ingedrukt. Reageert de sensor op één van deze tests, dan werkt de sensor zoals het hoort. Reageert de sensor niet? Neem dan contact met ons op.

 • Mijn gasmeter heeft een hoge rand, passen de sensoren van iungo dan wel?

  Als de gasmeter een opstaande rand heeft, dan kan de ronde sensorkop pas geplaatst worden als er voldoende stikkers op elkaar zijn geplakt en op maat zijn gesneden. De platte zijde van de sticker zou ongeveer tegen de bovenrand van uw meter aan moeten liggen. Zie onderstaande afbeelding.

  meter iungo

 • Rekent iungo automatisch met hoog- en laagtarief?

  Bij een slimme meter zorgt iungo automatisch voor het hoog- en laagtarief en/of de piek- en daluren. Wanneer je een analoge meter hebt, dien je bij de instellingen aan te geven dat er een dubbeltariefmeter aanwezig is.

 • Kan iungo op alle meters worden aangesloten?

  Er zijn heel veel verschillende meters in Nederland. iungo is geschikt voor de analoge meter, draaischijfmeter en de slimme meter (DSMR2, DSMR3, DSMR4  en SMR5). Bij analoge gasmeters zijn er een aantal beperkingen. Heeft jouw gasmeter geen spiegelend vlakje bij het laatste cijfer of staan de cijfers op een rode achtergrond, dan zijn ze soms voor iungo niet afleesbaar. Twijfel je of de gasmeter wel of niet geschikt is voor de aansluiting van iungo, stuur een duidelijke foto van de meter met type aanduiding naar ons mailadres.

 • Kan ik iungo via mijn smartphone bereiken?

  Ja, iungo is via een Android-app en een Apple-app te raadplegen. Deze app is gratis te downloaden in de PlayStore of in de App store onder de naam iungo. De app werkt alleen binnen het eigen wifi-netwerk. iungo is ook via internet buiten het eigen netwerk te bereiken. Deze optie moet wel zelf aangezet worden. 

 • Hoe werkt de koppeling tussen iungo en het netwerk/PC? Buffert iungo zelf ook een bepaalde hoeveelheid data?

  iungo heeft een interne webserver waarop de data wordt opgeslagen. De data blijft 10 jaar bewaard, maar de resolutie loopt terug naarmate de data veroudert. iungo stuurt geen data naar een cloud server. Indien je meedoet aan de battle, dan stuurt iungo één keer per dag het dagtotaal naar de battleserver.

 • Welke draadloze schakelsystemen zijn te koppelen aan iungo?

  Op dit moment ondersteunt iungo Z-wave & Z-Wave plus. De tussenstekkers van Düwi, Fibaro, Greenwave, TKB, POPP, NodOn en de Pan11 van Philio tech hebben wij getest in combinatie met iungo. Onze visie is om met zoveel mogelijk systemen te kunnen communiceren.

 • Hoe kom ik via het netwerk bij iungo?

  Via www.atedec.com/iungo kun je contact leggen tussen iungo en het netwerk. De router kent iungo een IP-nummer toe. Vervolgens kun je iungo in je favorieten zetten. Het wil echter wel eens voorkomen dat de router een nieuw IP-nummer toekent en dat iungo ineens niet bereikbaar is. Dan dien je weer opnieuw contact te leggen via www.atedec.com/iungo. iungo is niet afhankelijk van de Atedec-server. Indien je zelf kunt achterhalen welk IP-nummer iungo heeft gekregen, dan kun je iungo ook raadplegen zonder contact via de Atedec-server. De pagina maakt het voor de gemiddelde gebruiker echter makkelijker om iungo te vinden.

 • Ik moet bij de instellingen de k-waarde van de meter invullen. Wat betekent dit?

  De k-waarde of c-waarde is hetzelfde als de rotatiewaarde. Dit zijn de omwentelingen of pulsen per eenheid en dit verschilt per type meter. Voor iungo is deze waarde belangrijk om de juiste berekeningen te kunnen maken. Vaak staan deze waarden vermeld op de meter. Soms staan ze dicht in de buurt van de plek waar de sensor geplakt moet worden.

  Voorbeeldinstelling:
  Elektra meter type = puls
  E-meter pulsen (k) = 1000 per kW
  G-meter rotaties = 100 rotaties / m3

  Bij twijfel kun je ons een foto van de elektrameter sturen, zodat wij dit voor je kunnen achterhalen.

 

Bestel iungo eenvoudig via onze webshop.  BESTELLEN