Energiebesparen??
Geplaatst op 14 juli 2017 |
Energiebesparen? Gaat dat dan makkelijker met een verbruiksmanager? Wat zijn dan de resultaten van bewustwording? Kan je zeggen dat het scheelt als mensen een energieverbruiksmanager gebruiken? Waarom zou ik eerst moeten investeren in een apparaat dat mij gaat helpen besparen?
Er zijn nog zo veel vragen op het gebied van energie, besparen en bewustwording die nog niet volledig beantwoord zijn. Daarnaast spelen er veel factoren mee. We proberen hier een antwoord te geven op een aantal van deze vragen.
Een verbruiksmanager kan aangesloten worden op de hoofdmeter. Het meest simpele is de slimme meter. Een oudere meter kan natuurlijk ook, dan werk je met sensoren die geplakt moeten worden op de meter. Op het moment dat je de verbruiksmanager op je meter hebt aangesloten krijg je elke 10 seconden data te zien op je smartphone, tablet of computer. Deze data wordt weergegeven in grafieken en zorgen voor inzicht. Wat de gebruiker hier verder mee doet is aan hem zelf. Dat is namelijk de belangrijkste factor: het menselijke handelen.
Klant bespaart fors!
Met dat ik dit artikel schrijf, krijg ik bericht van een IUNGO gebruiker die € 472,- terugkrijgt op zijn jaarrekening voor elektra en gas. Hij heeft al een jaar of 6 een vergelijkbaar verbruik en het afgelopen jaar is hij in de weer met een IUNGO energiecontroller. Dit is het eerste jaar dat hij zich bewust is van het verbruik in huis. Hij heeft een aantal Z-wave tussenstekkers die zorgen voor automatische besparingen. Zoals bijvoorbeeld: de boiler staat met behulp van een tussenstekker nog maar een deel van de dag aan; als iedereen aan het werk is, staat de boiler uit. Daarnaast heeft hij ervoor gekozen de boiler iets minder heet te zetten. Nu verwarmt de boiler tot 55 graden. Net voldoende om de bacteriën te doden. Ze gebruiken daarnaast een afwasmachine voor de afwas. Op de bovenverdieping staan alle radiatoren volledig uit, een tussenstekker op de televisiehoek die alleen op stand-by staat als iedereen thuis is en een schakelaar op de microwave-oven, die een relatief hoog stand-by verbruik heeft (11 watt). In de vakantie heeft hij bijna alle stekkers en schakelaars uit het stopcontact gehaald. Ook de koelkast en diepvries ontdooit, beide uit het stopcontact gehaald, omdat de familie een hele maand wegging. Een goede overweging als je langer weg gaat dan een week of twee/drie.
Hiermee geef ik eigenlijk al antwoord op de boven gestelde vraag: Waarom investeren om te besparen? Omdat je echt flink kan besparen. Dan heb je de aanschafkosten binnen een jaar terugverdient.
Deze klant is zeker niet de enige die grote besparingen heeft weten te realiseren door inzicht in het verbruik.
Aan de andere kant is het dus niet te voorspellen: het blijft menselijk handelen. Een energieverbruiksmanager alleen levert geen besparing op, net zo min als een slimme meter dat doet. Het blijft dus aan de klant wat en hoeveel hij/zij gaat besparen in zijn/haar huishouden.
Waar nog wat te halen valt is het wegnemen van onwetendheid van veel mensen. Is er dan echt een verschil te maken in energieverbruik?? Ja, maar je moet er wel wat voor doen. Wat erg jammer is, is dat hier nog weinig bekendheid aan gegeven wordt door overheid en instanties, die zich bezig houden met duurzaamheid. Het onderwerp energiebesparing in gewone huishoudens wordt vaak vergeten of niet behandeld.
Hier willen we in ieder geval in samenwerking met Wattkost.nl meer gehoor aan geven. Kijk dus regelmatig op onze facebookpagina en die van wattkost.nl.