Geplaatst op 13 december 2018

q-box stopt! IUNGO helpt

Het is al langer bekend dat Qurrent per 1-1-2019 stopt met de Qbox. Vervelend voor de Qbox gebruikers want die waren best tevreden. Volgens Qurrent heeft het product geen meerwaarde omdat de meeste mensen een slimme meter hebben of binnenkort krijgen en daarmee voldoende inzicht hebben in het verbruik. Echter de slimme meter zonder energiemonitor geeft volgens ons niet het gewenste inzicht.

Er zijn wel “gratis” app’s die via de ODA kant summiere verbruiksgegevens presenteren maar realtime informatie over wat je verbruikt in huis is juist heel belangrijk om actief te gaan besparen. Met het installeren van een dergelijke “gratis” app geef je overigens impliciet de toestemming aan een energieleverancier om meerdere malen per dag je energiegegevens uit te lezen en deze op een externe server op te slaan. Verder tonen deze app’s ook alleen het aan het net geleverde of van het net gehaalde energie en is verder inzicht niet mogelijk. Dus als je naast energie ook waterverbruik of de opbrengst van je zonnepanelen of laadgedrag van je elektrische auto in kaart wil brengen dan zul je toch een P1 energiemonitor (of gateway) aan moeten sluiten.

Nadat een, inmiddels ex-Qbox gebruiker ons vroeg of hij de kabel van de Qbox kon gebruiken hebben we meteen wat testen uitgevoerd en geconcludeerd dat de Y-kabel direct op iungo kan worden aangesloten. Dit voorkomt dat de bruto productiemeter opnieuw aangesloten moet worden op onze breakoutbox. (Een Breakoutbox hoeft de Qbox gebruiker dus ook niet te kopen, de Y-kabel is gelijk aan een breakoutbox met 1 ingang).

Door de Y-kabel van de Qbox te gebruiken is het vervangen van de Qbox door een IUNGO of IUNGO lite een zeer simpel klusje. Waar de Qbox nu zit, kan de IUNGO of de IUNGO lite simpel worden geplaatst.

Soms zit er een zwart verbindingsblokje in de P1 poort  van de slimme meter, die moet wel verwijderd worden. De Y-kabel moet dus direct in de slimme meter.

Verder moet je in het systeem wel de breakoutbox, ook al heb je die er niet bij aangeschaft, aanmaken. Dit heeft te maken met de communicatie tussen de bruto productiemeter en IUNGO. Eenmaal aangemaakt moeten de pulsen per kWh van de bruto productiemeter nog  ingevuld worden en dan laat het dashboard ook de zonnepanelen zien (zie korte handleiding Q-box naar IUNGO).

Wil je meer uitlezen, dat kan natuurlijk ook, ons systeem heeft diverse mogelijkheden. Nog een groot voordeel is dat alle data bij je in huis blijft, kortom kijk gerust eens rond op onze site. Zoek je simpel een alternatief voor de Qbox, dan heb je aan een IUNGO lite ruim voldoende en dat maar voor € 106,- inclusief verzendkosten, gebruik hiervoor de kortingscode: qboxstopt.
Actie loopt tot 1-2-2019

Bij vragen, mail ons info@iungo.nl

Terug naar overzicht

Ander nieuws

loading...

 

Bestel iungo eenvoudig via onze webshop.  BESTELLEN