Geplaatst op 29 oktober 2020

Modbus versus standaard bruto productie meters


Wij krijgen geregeld de vraag wat verstandiger of beter is om te gebruiken: een breakoutbox met een pulsgevende kWh meter of een Modbus USB stick met Modbus kWh meters.

De tegenvraag is dan of je exact wil weten wat je zonnepanelen opbrengen, of dat alleen inzicht voldoende is. Bij alleen inzicht in de opbrengst van de zonnepanelen zijn kleine afwijkingen over een langere tijd acceptabel en is een pulsgevende kWh meter een prima (en betaalbare) oplossing. Als een kleine afwijking niet acceptabel is (vanwege bijvoorbeeld afrekening) is Modbus de beste keuze. Ook als er in de toekomst meer dan twee groepen (zonnepanelen, warmtepomp, laadpaal etc) aangesloten gaan worden is de Modbus oplossing de beste keuze.

Installatie van beide type meter zijn gelijk
De installatie van zowel de Modbus meter alsook de pulsgevende bruto productiemeter moet door een erkend installateur gedaan worden. De meter moet in de groepenkast geplaatst worden en de te meten groep (bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepomp of laadpaal) moet op de meter worden aangesloten. Het aansluiten van de pulsuitgang (laagspanning) of de Modbus aansluiting (laagspanning) kan eventueel zelf gedaan worden, maar hiervoor moet wel de groepenkast geopend worden en het is dus aan te raden om ook dit door een erkend installateur te laten verzorgen.

De bruto productiemeters en Modbus kWh meters die wij verkopen zijn allemaal MID gekeurd, wat betekent dat ze geschikt zijn voor afrekening.

kWh meter of bruto productiemeter?
Beide namen worden door elkaar gebruikt, wij maken verschil in de naam om aan te geven dat er toch wat verschillen zijn tussen de verschillende kWh (kilowattuur) meters.

Belangrijkste verschillen:

 • De Modbus kWh meters hebben meerdere registers en kunnen daarmee meer data doorgeven. (Aangezien energie twee kanten op kan stromen, van en naar het energienet. Bijvoorbeeld, zonnepanelen wekken energie op en als er een overschot is aan opbrengst, wat niet direct in het huis gebruikt wordt, dan wordt deze energie terug geleverd aan het energienet (export = opbrengst). De omvormer gebruikt zelf ook energie en deze energie stroomt dus de andere kant (import = gebruik).)
 • De Modbus kWh meters geven meterstanden door.
 • De bruto productiemeters geven pulsen per kWh door.
 • Bij meters die via Modbus aangesloten zijn op IUNGO wordt de energie import en energie export separaat uit de meter gelezen.

Een nadeel van pulsgevende kWh meters is dat indien IUNGO voor korte of langere tijd niet is aangesloten op de meter (of als IUNGO zelf tijdelijk uitstaat) er pulsen gemist worden, waardoor de telling uit de pas loopt met de standen op de meter. Bij een meter die via Modbus is aangesloten wordt de echte stand altijd direct uit de meter gelezen waardoor de getoonde waarden altijd gelijk zijn met die op de meter.

 bruto productiemeterbreakout box

 

Breakoutbox met pulsgevende kWh meter

Een breakoutbox is een klein IUNGO-kastje die tussen de slimme meter en IUNGO geplaatst wordt. De bruto productie meter (of watermeter) kan worden ingeplugd op de breakoutbox. De Breakoutbox heeft twee ingangen, vandaar dat het niet mogelijk is meer dan twee pulsgevende installaties aan te sluiten. Vaak wordt er een watermeter en een bruto productie meter (voor zon) aangesloten op de breakoutbox. Verdere uitbreiding is dan via de breakoutbox niet meer mogelijk.

iungoSettingsBreakout

Als je de watermeter aan wilt sluiten heb je altijd een breakoutbox nodig. De sensor die op de watermeter geplaatst kan worden is in de meeste gevallen namelijk een pulsgevend systeem. De watermeter sensor is een elektronische sensor die het roteren van de watermeter indicator opvangt. Daarmee genereert hij pulsen. De tijd tussen de pulsen wordt door IUNGO opgevangen met de breakoutbox en daarmee berekent IUNGO meterstanden.

Het tellen van pulsen kent een aantal nadelen:

Het is niet zichtbaar welke kant de energie op stroomt. Dit leidt bij zonnepanelen nogal eens tot vreemd gedrag als de omvormer zelf stroom gebruikt en het dus lijkt alsof er s ’nachts energie wordt opgewekt, terwijl dit in werkelijkheid het gebruik van de omvormer is.

Opmerking: Bij een aantal bruto productie meters is het mogelijk om de pulsuitgang alleen op import of export te laten reageren zodat het eigenverbruik van de omvormer kan worden gefilterd.

Mocht het voorkomen dat er een storing is of dat er even geen contact is met IUNGO, dan kan het zijn dat IUNGO een aantal pulsen niet heeft ontvangen, die worden dan ook niet meegenomen in de berekening.  Deze manier van meten wordt niet alleen bij ons zo geregisteerd, maar is standaard  pulsgevers voor de watermeter en de standaard kWh meters met een pulsuitgang (S0).

Bij deze manier van meten mag/kan er een kleine afwijking ontstaan, echter niet groter dan 3% Om stoorpulsen te voorkomen gebruiken we een afgeschermde kabel. Deze is in verschillende lengtes te krijgen in de webshop. De maximale lengte is 15 meter.

Als je meer installaties wilt aansluiten, is het handiger om meteen te kijken naar de optie met het Modbus protocol omdat de breakoutbox maar twee ingangen heeft.

Voordelen aansluiten van pulsgevende meters:

 • De prijs is gunstiger in vergelijking met de Modbus meters.
 • Voor veel mensen is dit voldoende om de zonnepanelen te monitoren.
 • Het verbruik van de omvormer is zo klein ten opzichte van de opbrengst dat het niet echt relevant is.

Nadelen aansluiten van pulsgevende meters:

 • Meet alleen de opgewekte zonneopbrengst in kWh.
 • Kan soms stoorpulsen opvangen.
 • Bij storing kunnen er pulsen missen in de berekening.
 • Meet maar 1 kant op, hij telt het gebruik van de omvormer bij de opbrengst van de panelen.
 • Afstand tussen IUNGO en kWh meter niet meer dan +/- 15 meter.

 268607 ModbusUSBStick2ModbusSDM220

 

Modbus USB-stick en Modbus kWh meters

ModBus is een digitaal communicatieprotocol. Modbus meters worden via een laagspannings communicatie kabel aan IUNGO verbonden, hiervoor is de Modbus USB stick nodig. Alle aangesloten meters worden via één USB-stick gekoppeld aan IUNGO. De kWh meters worden allemaal aan elkaar doorgelust. Alle aangesloten kWh meters krijgen een eigen adres waardoor de meters allemaal apart uitgelezen worden.

De Modbus kWh meters geven een meterstand door, waardoor ze zeer nauwkeurig zijn. Mocht er ergens een storing zijn of even geen verbinding met IUNGO, dan blijft de registratie correct omdat er meterstanden worden doorgegeven. Het kan dan wel zijn dat er even een onderbreking is van de grafiek, maar de berekeningen (en standen) kloppen altijd.

De Modbus meters geven meer informatie dan alleen de kWh.

De 1 fase SDM120 en de SDM220 geven de volgende parameters door:

Totaal vermogen (Watt)
Energie Import (kWh)
Energie Export (kWh)

Aangezien het 1 fase betreft is de fase van losse stromen niet van toepassing, omdat het totale vermogen gelijk is aan het vermogen van de 1 fase. De 3 fase SDM630 geeft de volgende parameters door:

Totaal vermogen (Watt)
Energie Import (kWh)
Energie Export (kWh)
Fase 1 vermogen (Watt)
Fase 2 vermogen (Watt)
Fase 3 vermogen (Watt)

Fase Vermogen = Fase stroom x Fase spanning x cosinus phi

(Het vermogen zegt dus meer dan de stroom alleen)

Voordelen:

 • Zeer nauwkeurig door de meterstanden.
 • Heeft diverse parameters.
 • Kan tot wel 60 installaties aangesloten worden op 1 USB stick.
 • Totale afstand tussen meter en IUNGO tot 1200 meter.

Nadelen:

 • Grotere investering.
Terug naar overzicht

Ander nieuws

loading...

 

Bestel iungo eenvoudig via onze webshop.  BESTELLEN