Geplaatst op 5 maart 2015

Regelmatig houden klanten ons op de hoogte van hun ervaringen met onze producten. We ontvangen veel enthousiaste verhalen, waardevolle tips en vriendelijke complimenten. Hoe helpt iungo hen bewuster om te gaan met energie? In ‘iungo on-site’ bezoeken we klanten op locatie. Zij vertellen ons hun verhaal vanuit hun eigen omgeving. Dit keer zijn we op bezoek bij Dick Beekman, eigenaar van Beekman Pluimvee in Beemte Broekland.

Dick vertelt ons de in’s en out’s van het werk als pluimveehouder: "Er komt veel meer bij kijken dan de meeste mensen denken", vertelt Dick. "Wat veel mensen niet weten, is dat een pluimveehouder relatief veel tijd steekt in zijn administratie. In deze sector gelden enorm veel regels en richtlijnen. Ik moet doorlopend aantonen dat mijn bedrijf daaraan voldoet." De handen van Dick staan ongeveer een halve meter uit elkaar als hij ons duidelijk maakt hoeveel papierwerk er ieder kwartaal doorheen gaat.

Daarnaast is veel werk computergestuurd en gaan veel zaken automatisch. “Ik heb dus niet zoveel fysiek werk aan de verzorging van de kuikens. Maar op het moment dat er nieuwe kuikens worden geboren, is er heel veel te doen. Vanzelfsprekend moeter altijd iemand zijn om een oogje in het zeil te houden.”

Bespaaracties uitdenken

Wij zijn benieuwd welke rol energie speelt binnen het bedrijf. Dick geeft aan dat energie op de derde plaats staat in de kostenranglijst. Jaarlijks verstookt Beekman Pluimvee zo’n 30.000 euro aan aardgas. Daar komt nog een slordige 10.000 euro aan elektriciteitskosten bij. Het wordt even stil aan onze kant. Deze ondernemer doet er alles aan om slim met energie om te gaan. Een besparing van enkele procenten kan namelijk flink wat geld opleveren. “iungo helpt me om inzicht te krijgen in mijn verbruik en bespaaracties uit te denken. Ik probeer patronen te ontdekken en voor zover mogelijk het verbruik naar de goedkopere uren te schuiven”, legt Dick uit. Iets wat we natuurlijk met trots aanhoren! 

 Ik probeer patronen te ontdekken en voor zover mogelijk het verbruik naar de goedkopere uren te schuiven

Dick houdt ons zijn tablet voor waarop zijn elektriciteitsverbruik wordt getoond. "Dit zijn de elektriciteitstarieven die ik morgen moet betalen aan mijn energieleverancier”, legt hij uit. Het dashboard toont tarieven die niet alleen ieder uur anders zijn, maar ook nog eens sterk uiteenlopen. Het laagste tarief, om vijf uur ’s ochtends, is nog geen kwart van de piektarieven rond de middag en in de avond.

Effect op het energieverbruik

"Met behulp van iungo kan ik achterhalen op welke momenten van de dag ik de meeste elektriciteit verbruik. Ik probeer voor zover mogelijk het verbruik naar de goedkopere uren te schuiven. Maar niet al het verbruik kan zomaar worden verplaatst. Sommige installaties moeten nu eenmaal draaien, omdat anders het welzijn van de kuikens gevaar loopt. Maar er zijn ook factoren waarmee ik wel kan spelen, zoals het dag- en nachtritme." We krijgen vervolgens uitgelegd hoe het in de stal werkt met het licht en de ventilatie en hoe de activiteiten van de kuikens op zijn beurt weer effect hebben op het energieverbruik.

Energieleveranciers zijn bijzonder geïnteresseerd in het verbruikspatroon van de afnemers. Er spelen enorme belangen…

In het anderhalf uur durende bezoek krijgen we enorm veel informatie. We ontdekken dat slim energiebeheer voor deze ondernemer niet alleen nuttig is, maar noodzakelijk. De marges zijn in deze branche klein en de energiekosten hoog en vaak ook grillig. Voor de pasgeboren kuikens wordt de enorme stal opgestookt tot een voor deze dieren comfortabele temperatuur van 35 graden. "Als die eerste weken samenvallen met streng winterweer, dan loopt het gasverbruik schrikbarend op en valt er praktisch geen winst meer te behalen”, legt Dick uit. We zijn onder de indruk hoe Dick met al deze factoren kan dealen en hoe hij steeds weer nieuwe kansen en mogelijkheden ziet.

Specifieke analyses

Op onze vraag wat hij positief vindt aan iungo antwoordt Dick: "Het is een bijzonder flexibel product. Ik ben probleemloos overgestapt van traditionele meters naar de slimme meter."   Vervolgens geeft hij ons mee hoe zinvol de exportfunctionaliteit voor hem is. Het biedt hem de mogelijkheid om specifieke analyses uit te voeren die voor zijn bedrijf nuttig zijn. Tenslotte is Dick ook erg te spreken over de lokale opslag van de gegevens. "Energieleveranciers zijn bijzonder geïnteresseerd in het verbruikspatroon van de afnemers. Er spelen enorme belangen mee." Dick is niet zozeer tegen het delen van die verbruiksinformatie, maar wel als het zonder zijn toestemming gebeurt.

Later die middag rijden we door de groene landerijen weer richting Zwolle en kijken we terug op een plezierige en leerzame ontmoeting. Een slim product in handen van een creatieve ondernemer. Een mooie combinatie die zeker haar vruchten af gaat werpen.

 rsz imga0007

 

Terug naar overzicht

Ander nieuws

loading...

 

Bestel iungo eenvoudig via onze webshop.  BESTELLEN