Geplaatst op 4 mei 2015

Regelmatig houden klanten ons op de hoogte van hun ervaringen met onze producten. We ontvangen veel enthousiaste verhalen, waardevolle tips en vriendelijke complimenten. Hoe helpt iungo hen bewuster om te gaan met energie? In ‘iungo on-site’ bezoeken we klanten op locatie. Zij vertellen ons hun verhaal vanuit hun eigen omgeving. Dit keer zijn we op bezoek bij Harry Tieke in Zwolle.

Terwijl de koffie nog wordt ingeschonken prijkt op de tafel reeds de ipad met daarop het iungo scherm.  Harry Tieke steekt zijn enthousiasme over iungo niet onder stoelen en banken. Regelmatig raadpleegt hij het iungo dashboard om te kijken hoe het ervoor staat met de energie in zijn huishouden. Hij vertelt ons waarom hij de iungo energiecontroller heeft aangeschaft.

Harry woont samen met zijn vrouw  in een gezellige hoekwoning in Zwolle. Het huis is eind jaren 50 van de vorige eeuw gebouwd. Qua energieverbruik is een woning met dit bouwjaar niet zo gunstig. Het isoleren van woningen was in die tijd nog geen dagelijkse praktijk. Veel van de inmiddels gangbare zaken als dakisolatie en isolatieglas ontbraken in de woning van de familie Tieke. Harry vertelt dat hij een inhaalslag heeft gemaakt. “We gebruiken nu een zuinige HR-ketel en de begane grond is voorzien van dubbel-glas. Een paar jaar geleden hebben we de woning verbouwd en sindsdien hebben we alles gelijkvloers. Isolatie van de verdiepingen leek ons daarom niet zinvol. We komen daar bijna nooit.”

Ondanks dit alles was de energienota van de familie Tieke best wel hoog. Een doorn in het oog van de bewoners. “We hebben een prachtig dakvlak op het zuid-westen. Jammer om daar niets mee te doen” Vorig jaar begon hij met de zoektocht naar een geschikte solar-installatie. “Een lastige klus.” zo vertelt Harry. “Offertes lopen ver uiteen. Ik heb mijn twijfels bij sommige leveranciers. Het lijkt er soms op dat ze behoorlijk misbruik maken  van de onkunde van de klant.”

Al met al is de familie Tieke erg tevreden over de installatie die zij hebben aangeschaft bij Dijkman in Heino.  Op het dak prijken 15 mooie, volledig zwarte panelen. “Want,” zegt Harry “het oog wil ook wat.” Er is rekening gehouden met de schaduwwerking van de schoorsteen door een slim legplan toe te passen en door opdeling van de installatie in twee segmenten.

Met een standaard monitor programma van de omvormer kon Harry Tieke vanaf het begin de opbrengst in de gaten houden. Hierover was hij duidelijk minder tevreden. “Regelmatig viel de verbinding tussen de laptop en de omvormer weg en moest ik die herstellen.” Daarnaast miste Harry het overzicht. Hij kon niet zien hoeveel elektriciteit hij nog nodig had van zijn energie-leverancier. Ook had hij geen zicht op de teruggeleverde elektriciteit. “Ik liep regelmatig naar de meterkast om op de elektra-meter te kijken” zegt Harry met een moeilijk gezicht. “Dat was een boel gedoe en gepuzzel en nog steeds had ik niet het inzicht dat ik wilde.”

Inmiddels hangt in de meterkast een iungo energiecontroller. Harry is er bijzonder tevreden over. “Ik heb nu volledig overzicht. Het programma van de omvormer gebruik ik helemaal niet meer.” Met veel enthousiasme laat hij zien wat de solar-installatie al heeft opgebracht in het vroege voorjaar. Het hele solar-systeem is gefinancierd met een duurzaamheidslening. Omdat hij nu precies weet wat hij bespaart op energiekosten kan hij zien hoe dit zich verhoudt tot de kosten van de lening. De glimlach van Harry verraadt, voordat hij het heeft verteld, dat hij maandelijks geld overhoudt.

Dat iungo zuiver inzicht geeft hoef je Harry Tieke niet meer te vertellen. In het scherm met het actuele elektriciteitsverbruik laat hij zien dat de Quooker in zijn keuken regelmatig inschakelt. Het levert indrukwekkende pieken in de grafiek. Dat dit dag en nacht doorgaat blijkt ook uit de historische overzichten. Door middel van een tussenstekker wil Harry onderzoeken hoe groot het verbruik daadwerkelijk is. “Tijdens de nachtelijke uren hoeft het water niet op temperatuur te blijven. Dan wil ik de Quooker met iungo automatisch uitschakelen.”

Het is duidelijk dat tussenstekkers op het verlanglijstje staan van deze enthousiaste iungo bezitter. Omdat Harry Tieke inmiddels een nieuwe iungo klant heeft aangebracht heeft hij recht op een aanbrengpremie. Daarmee is alweer een behoorlijk deel van een tussenstekker verdiend.  En dat levert wederom een glimlach aan de andere kant van de tafel.

Harry Tieke

Terug naar overzicht

Ander nieuws

loading...

 

Bestel iungo eenvoudig via onze webshop.  BESTELLEN