vraagtekenVeelgestelde vragen

Om je snel op weg te helpen, hebben we de meestgestelde vragen voor je verzameld en beantwoord. De vragen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Staat jouw vraag er niet tussen? Mail dan naar info@iungo.nl.

  • Waar worden mijn gegevens opgeslagen?

    IUNGO hecht veel waarde aan privacy. Alle data wordt daarom intern op het IUNGO geheugen opgeslagen. Dat betekent dat de gegevens alleen voor de eindgebruiker zichtbaar zijn. Er zit geen cloud tussen, je komt direct op het IUNGO systeem terecht als je de monitoringsdata bekijkt. Alle data blijft dus altijd bij jou in huis. Je kan wel zelf de toegang op afstand aanzetten, dan kan je vanaf elke locatie via internet met je wachtwoord inloggen. 

  • Is IUNGO ook buiten het eigen netwerk te benaderen?

    Ja, IUNGO is ook buiten het eigen netwerk te benaderen via de optie 'Toegang op afstand'. Deze optie staat standaard uit in IUNGO, maar moet door de gebruiker zelf aangezet worden. Raadpleeg hiervoor de handleiding.

     

  • Kan ik mijn zonnepanelen aansluiten op IUNGO?

    Ja, zonnepanelen zijn te monitoren via IUNGO als er een bruto productiemeter en een breakoutbox worden aangesloten. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van modbus meters. De bruto productiemeter of modbus meter moet worden geïnstalleerd door een installateur. Zowel de breakoutbox, bruto productiemeter en modbus meters zijn te bestellen in onze webshop.

  • In de handleiding zie ik dat ik naar een server moet gaan om het dashboard van IUNGO te benaderen. Is iungo wel of niet afhankelijk van een externe server ?

    IUNGO is niet afhankelijk van deze externe server, maar deze maakt het gebruik wel eenvoudiger. IUNGO werkt - indien de eindgebruiker zelf kan uitvinden welk IP-nummer IUNGO heeft gekregen van de router (DHCP) - ook zonder contact met de server.

    De externe serverpagina maakt het voor de gebruiker eenvoudig om IUNGO snel te vinden. IUNGO is ook voorzien van een UPnP- en Bonjour-service, dus met de juiste tools is IUNGO ook via deze service te vinden. Echter werkt dit niet overal en vereist dit enige technische kennis. De externe serveroplossing werkt overal zonder problemen.

  • Wat is het verschil tussen de IUNGO lite en de IUNGO controller?

    Het verschil tussen de IUNGO lite en de IUNGO controller is dat de lite versie niet beschikt over domotica mogelijkheden. Het aansluiten van bijvoorbeeld tussenstekkers is dus niet mogelijk.

  • Is IUNGO aan te sluiten op andere domotica systemen?

    Ja, IUNGO is onder andere te koppelen met de Fibaro Home Center 2, Hue van Phillips en de Homey van Athom en de Fritz box. Fibaro HC 2 en Homey kunnen via de API gekoppeld worden aan het IUNGO systeem. Fritz box en Hue zitten net als olisto in het menu van IUNGO. Daarnaast zijn er diverse klanten die via de API bezig zijn met koppelingen naar andere systemen zoals Domoticz. Kijk hiervoor op het forum.

  • Welke apparaten kan IUNGO monitoren?

    IUNGO kan apparaten in huis (wasmachine, TV hoek, koelkast etc.) monitoren via Z-wave tussenstekkers die je aan kan sluiten aan IUNGO. Daarnaast kan IUNGO met behulp van een bruto productiemeter of een Modbus kWh meter: zonnepanelen, watermeters, laadpalen, warmtepompen en windmolens en accu's monitoren. Wil je andere elektrische installaties inzichtelijk maken, neem gerust contact op. 

  • Hoe registreert IUNGO het gasverbruik?

    Een slimme meter geeft voor gas eigenlijk alleen totaal standen door en geen werklijk gebruik. Om toch inzicht te geven in het gasverloop berekent IUNGO het verschil tussen opvolgende gastotalen (de deltawaarden die als staven in de grafiek getoond worden). De gasmeter die bij de slimme meter hoort geeft afhankelijk van de slimme meter 1x per uur, 1x per half uur of iedere 15 minuten een nieuwe totaalstand door aan de slimme meter en hierdoor ontstaan de piekjes in de grafiek.

    Het totaalverbruik rechts van de pagina is een andere weergave, IUNGO registreert namelijk ook de absolute waarden van de gasmeter die binnenkomen aan het begin van de dag (de eerste waarde na 00:00). Deze waarde geeft dus aan wat de gasmeter als absolute stand heeft doorgegeven aan IUNGO.

    Deze waarden kan je ook downloaden vanaf de pagina met "meer data" van IUNGO. Het gebeurt regelmatig dat de stand aan de rechterkant (het totaal van de dag) niet helemaal overeenkomt met de waarden zoals in de staafgrafiek gerapporteerd wordt, dit heeft dus te maken met het meettijdstip. Over een langere periode is dit verschil nog steeds maximaal de eerste uurwaarde van de periode (nihil).

    Wat wij als dagstartstand noteren is altijd de eerst doorgegeven waarde na 0:00 uur, ongeacht of de slimme meter al een nieuwe gasstand heeft ontvangen.

    Met de komst van gasmeters die regelmatiger hun stand doorgeven is dit niet meer van toepassing. 

  • Wat is het verschil tussen een kWh meter en een bruto productie meter?

    Het verschil tussen een kWh meter en een brutoproductiemeter is dat een bruto productiemeter verplicht is bij gebruik van de SDE+-subsidie. Deze meter is geijkt en gekeurd en voldoet daarmee aan de gestelde eisen (MID). Een Kwh meter registreert alleen hoeveel kWh je zonnepanelen opwekken. IUNGO heeft alleen MID gekeurde bruto productiemeters in de webshop.

    Een Modbus kWh meter is net weer anders, het is een digitale meter, wel MID gekeurd en meet twee kanten op. Wil je een nauwkeurig overzicht waarin ook zichtbaar wordt wat het verbruik is van de omvormer, kies dan voor een Modbus meter. Deze meter kan namelijk in tegenstelling tot de bruto productiemeters in onze webshop (allemaal pulsgevende meters) zien welke kant de energie op gaat. De pulsgevende telt het verbruik van de omvormer namelijk op dezelfde manier als de opwekking van de zonnepanelen. 

  • Ik heb ergens anders een bruto productiemeter gekocht en het lukt mij niet om aan te sluiten, Wat nu?

    Natuurlijk willen wij dat jouw IUNGO het goed doet met alles wat je er op aan wilt sluiten. Alleen als producten zoals kabels, pulsgevers voor de watermeter of bruto productiemeters niet bij ons gekocht zijn, kost ons dit te veel tijd om uit te zoeken wat er aan de hand is en waarom het niet correct werkt. Soms is er een andere kabel of watermeter gebruikt die een andere aansluiting heeft en zijn wij veel tijd kwijt. Alle producten die wij leveren zijn klaargemaakt om direct op IUNGO aan te sluiten. Werkt het dan toch niet, dan nemen wij de tijd om het probleem op te lossen. Helaas als de producten niet bij ons gekocht zijn, bieden wij niet altijd meer gratis ondersteuning. Als het een snelle vraag is die we zo kunnen beantwoorden dan is het zeker geen probleem. Mochten wij voor het beantwoorden van de vraag of het uitzoeken van het probleem meer tijd nodig hebben dan zullen wij dit direct aangeven. Wij berekenen dan per vraag of onderzoek een bedrag van minimaal € 10,-.  

 

Bestel iungo eenvoudig via onze webshop.  BESTELLEN