vraagtekenVeelgestelde vragen

Om je snel op weg te helpen, hebben we de meestgestelde vragen voor je verzameld en beantwoord. De vragen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Staat jouw vraag er niet tussen? Mail dan naar info@iungo.nl.

 • Zit er een maximum aan het aantal aan te sluiten apparaten/sensoren?

  Op dit moment kunnen er twee sensoren worden aangesloten voor gas en elektriciteit.

  Via Z-Wave ondersteunt iungo op dit moment alleen de schakelaars en dimmers. Het aantal is gelimiteerd door het Z-Wave protocol (maximaal 232 apparaten per Z-Wave netwerk). 

 • Hoe moet ik de sensoren aansluiten?

  In de installatiehandleiding traditionele meter vind je een complete uitleg over het aansluiten van de sensoren. Heb je het idee dat de sensoren het niet doen, beweeg de sensor dan langs de voorplaat van de meter. In de meeste gevallen gaat de indicatieled van de sensor dan licht branden (boven het rode gedeelte van het gasmetertelwerk). Doet de indicatieled helemaal niets, probeer de sensor dan voor een spiegelend oppervlak te houden. De indicatieled zal dan fel moeten oplichten.

  Met een afstandsbediening van de televisie is de IR-sensor eventueel te controleren. Richt met de afstandsbediening op de sensor aan de onderkant en de indicatieled gaat knipperen zodra een knop op de afstandsbediening is ingedrukt. Reageert de sensor op één van deze tests, dan werkt de sensor zoals het hoort. Reageert de sensor niet? Neem dan contact met ons op.

 • Mijn gasmeter heeft een hoge rand, passen de sensoren van iungo dan wel?

  Als de gasmeter een opstaande rand heeft, dan kan de ronde sensorkop pas geplaatst worden als er voldoende stikkers op elkaar zijn geplakt en op maat zijn gesneden. De platte zijde van de sticker zou ongeveer tegen de bovenrand van uw meter aan moeten liggen. Zie onderstaande afbeelding.

  meter iungo

 • Ik moet bij de instellingen de k-waarde van de meter invullen. Wat betekent dit?

  De k-waarde of c-waarde is hetzelfde als de rotatiewaarde. Dit zijn de omwentelingen of pulsen per eenheid en dit verschilt per type meter. Voor iungo is deze waarde belangrijk om de juiste berekeningen te kunnen maken. Vaak staan deze waarden vermeld op de meter. Soms staan ze dicht in de buurt van de plek waar de sensor geplakt moet worden.

  Voorbeeldinstelling:
  Elektra meter type = puls
  E-meter pulsen (k) = 1000 per kW
  G-meter rotaties = 100 rotaties / m3

  Bij twijfel kun je ons een foto van de elektrameter sturen, zodat wij dit voor je kunnen achterhalen.

 • Ik heb de verkeerde k-waarde ingevoerd, kan ik dit nog veranderen?

  Als blijkt dat de ingevoerde waarde niet correct is, dan kun je deze later gewoon aanpassen. De gegevens in iungo worden automatisch aangepast. Dat is dus geen probleem.

 • Ik krijg de gassensor niet aangesloten, wat kan ik nog proberen?

  Heel soms wil de gassensor de stip niet aflezen. Dit kan te maken hebben met de breedte van de stip. De sensor een kwartslag draaien kan dan een oplossing zijn.

 • Rekent iungo automatisch met hoog- en laagtarief en/of piek- en daltarief?

  Bij een slimme meter zorgt iungo automatisch voor het hoog- en laagtarief of de piek- en daluren. Wanneer je een analoge meter hebt, dan dien je bij de instellingen aan te geven dat er een dubbeltariefmeter aanwezig is. Daarna zorgt iungo voor de verwerking. Ook speciale feestdagen waarop het daltarief geldt, worden automatisch als laagtarief/daluren doorberekend.

  Het hoog- en laagtarief of de piek- en daluren zijn afhankelijk van de energieleverancier. Kijk op de website van je leverancier om te zien welke gegevens gebruikt worden. De meeste provincies gebruiken de volgende gegevens:

  Hoogtarief: werkdagen 7.00 - 23.00 uur
  Laagtarief: werkdagen 23.00 - 7.00 uur en alle uren tijdens weekenden en feestdagen

  Soms hanteren ze piek- en daluren en gebruiken ze andere tijden:

  Piektarief = werkdagen van 7.00 - 21.00 uur
  Daltarief = werkdagen 21.00 - 7.00 uur en alle uren tijdens weekenden en feestdagen

  De juiste begintijd kun je selecteren bij de instellingen.

 • Hoeveel meter draad zit er tussen de sensorbox en de sensoren? En loopt dat via een standaard telefoonkabel (RJ11?)?

  De sensorbox ( De sensorbox heeft een sensor voor gas en een voor elektra) is aangesloten via een RJ-11 kabel die indien nodig kan worden verlengd. Dit dien je dan bij je bestelling door te geven. Let op: het gaat hier niet om een standaard telefoonkabel, gezien het feit dat hierbij de aansluiting vaak is gedraaid.

  De sensoren zelf zitten rechtstreeks aan de sensorbox vast en zijn niet te verlengen. De gasmeter en E-meter moeten bij elkaar in de buurt zitten - maximaal 1,20 meter van elkaar. Een gasmeter die verder weg staat van de E-meter duidt vaak op een oude installatie waarbij de gasmeter niet uit te lezen is (geen spiegeltje).

  Begin 2015 begint de grootschalige landelijke uitrol van slimme meters waarbij zowel de gas- als de elektriciteitsmeter worden vervangen door de slimme meter. De gasmeter communiceert dan draadloos met de E-meter. iungo kan zonder problemen communiceren met de slimme meter.

 • Ik heb een spiegeltje op de watermeter, kan ik hiermee mijn waterverbruik meten?

  In principe wel, maar de sensorbox is uitgerust met twee sensoren. Je zou voor het meten van het waterverbruik de sensor van de gasmeter op de watermeter kunnen plakken. In het dashboard wordt dan het waterverbruik in de gasgrafiek getoond. Een mooiere oplossing is het aansluiten van een pulsgever op je watermeter. Kijk hiervoor in onze webshop.

 • Tijdens het aansluiten van de sensorbox krijg ik hoge pieken in het dashboard, hoe kan dit?

  Door dat je tijdens het aansluiten van sensorbox met de sensoren schuift kan dit opgevangen worden als een puls. Dit verbruik wordt er uitgefilterd door iungo.

 • Aansluiten op de slimme meter, is dat moeilijk?

  Het aansluiten op een slimme meter is erg makkelijk, dit is namelijk plug and play, Daarnaast is een slimme meter erg nauwkeurig omdat wij rechtstreeks informatie uit de meter krijgen. Wil je in verband met de privacy niet dat de netbeheerder toegang heeft tot jouw slimme meter? Dan heb je de optie om die verbinding uit te zetten. Neem hierover contact op met je energieleverancier. Dit maakt voor IUNGO geen verschil!

  Wel moet je even zoeken naar de plek waar de P1 Poort van jouw slimme meter zit. Soms zit die aan de zijkant, soms aan de onderkant en soms zit die verstopt achter een klepje aan de voorkant. Lukt het niet, neem gerust even contact op met ons en geeft dan meteen even door wat voor soort slimme meter je hebt. 

 

Bestel iungo eenvoudig via onze webshop.  BESTELLEN