Laadpaal en warmtepomp meten

In het bezit van een elektrische auto of heb je een warmtepomp in huis? Monitor het verbruik door de apparaten aan te sluiten op iungo.

iungo voorbeeld laadpaal grafiek

Laadpaal

De elektrische auto is tegenwoordig makkelijk aan te sluiten aan een eigen laadpaal. Dan is het ook leuk om te weten wat dit betekent voor het energieverbruik. Vaak is hier een app voor waarmee je weet hoeveel de elektrische auto verbruikt heeft. iungo zorgt ervoor dat het verbruik zichtbaar is in combinatie met het totale verbruik Door de laadpaal te koppelen met iungo krijg je inzicht in:

  • Wattage op het moment dat de auto aan het laden is
  • Totale kWh per dag, week, maand en jaar
Om je elektrische auto aan iungo te koppelen heb je een breakout box en een bruto productie meter nodig. of je kan gebruik maken van een modbus kWh meter

Warmtepomp

Ook een warmtepomp zie je steeds meer terug in huishoudens. Maar hoeveel vermorgen kost het om je huis te verwarmen? Door de warmtepomp aan iungo te koppelen krijg je inzicht in:

  • Wattage op het moment dat de warmtepomp in gebruik is
  • Totale kWh per dag, week, maand en jaar
Om je warmtepomp aan iungo te koppelen heb je een breakout box en een bruto productie meter nodig. of je kan gebruik maken van een modbus kWh meter.
iungo voorbeeld warmtepomp grafiek

 iungoSettingsBreakout

breakout box

De breakout box is een kleine kastje dat voor twee extra ingangen op iungo zorgt. Zo kunnen twee extra apparaten aan iungo gekoppeld worden.

In combinatie met een bruto productiemeter kunnen de zonnepanelen, laadpaal en de warmtepomp worden aangesloten. Je kan er twee combineren, maar je kan ook twee strings zonnepanelen aansluiten of twee watermeters. De pulsgever voor de watermeter kan direct op de breakout box aangesloten worden.

Er zijn twee varianten, de gewone breakout box en de breakout box plus. Het verschil tussen deze twee is dat de breakout box plus het mogelijk maakt dat er nog een tweede P1 apparaat (Bijvoorbeeld: Toon van Eneco), aangesloten kan worden aan de slimme meter. Het is dus een combinatie van een P1 splitter en een breakout box.

bruto productiemeter

Om volledig inzicht te krijgen in de gegevens van je zonnepanelen dient je meterkast te zijn voorzien van een bruto productie meter. Dit is een DIN rail kWh-meter die de prestaties van bijvoorbeeld je zonnepanelen meet.

De bruto productiemeter is gekoppeld aan de omvormer van de zonnepanelen en de breakout box van iungo. Op deze manier is het mogelijk de zonnepanelen, laadpaal en/of warmtepomp te monitoren en zichtbaar te maken. Soms is deze al tijdens de aanleg van de zonnepanelen geïnstalleerd in de meterkast.

Beschik je nog niet over een bruto productiemeter? Dan kun je deze alsnog aanschaffen en installeren. In de webshop hebben wij enkelfase bruto productiemeters en 3 fase bruto productiemeters, afhankelijk van wat je nodig hebt.

Let op: Laat de bruto productiemeter installeren door een erkend installateur. Wil je meer dan twee apparaten aansluiten dan kan je gebruik maken van een Modbus kWh meter.

 brutoproductiemeter

Modbus

Heb je de 2 poorten van de iungo breakout box vol zitten of wil je liever gebruik maken van modbus? Dan kunnen de zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen worden uitgelezen met behulp van meters die communiceren via het Modbus protocol. Deze meters worden in de meterkast geplaatst via DIN- rail montage.

De modbus kWh meters communiceren bedraad met een een USB stick die geplaatst wordt in iungo. Er kunnen wel 30 modbus meters gekoppeld worden, dus voldoende uitbreidingsmogelijkheden. Voordeel van de modbus meters is dat zij de registers uitlezen en dus zeer nauwkeurig zijn.

De modbus meters worden doorgaans geïnstalleerd door een installateur, op onze pagina met resellers staan een aantal partijen die bekend zijn met onze producten en die advies kunnen geven over je installatie en de producten kunnen installeren.

 Modbus SDM630 Modbus USB Stick2

 

bespaar automatisch met tussenstekkers

BESTEL TUSSENSTEKKERS