Zonnepanelen & waterverbruik meten

Zonnepanelen op het dak? Dan wil je natuurlijk weten wat ze opleveren. Met iungo krijg je inzicht in de prestatie van zonnepanelen in combinatie met je eigen energieverbruik. Ook heb je de mogelijkheid om je waterverbruik te meten.

iungoSolarHouse

iungoZonnepanelenGrafiekkopie

inzicht in zonnepanelen

Als er zonnepanelen op het dak liggen wil je natuurlijk graag weten wat de opbrengst en teruglevering is. iungo zorgt voor een compleet inzicht. Niet alleen de opbrengst en teruglevering maar ook wat je verbruik in huis is. Als je de zonnepanelen koppelt aan iungo krijg je inzicht in:

  • nettoverbruik: wat er werkelijk wordt verbruikt in huis
  • brutoverbruik: wat je van je energieleverancier afneemt of teruglevert
  • opbrengst van de zonnepanelen
  • dag-, week-, maand- en jaaroverzicht
Om je zonnepanelen aan iungo te koppelen heb je een breakout box en een bruto productie meter nodig.

Wil jij een totaal overzicht van de zonnepanelen en je eigen verbruik? Bestel het zonpakket in de webshop.

inzicht in het waterverbruik

  iungo geeft in combinatie met een pulsgever voor de watermeter eenvoudig inzicht in het waterverbruik. Op deze manier zie je wanneer water gebruikt wordt en hoeveel water er per dag is verbruikt. Je kan selecties maken van dag, week, maand en jaar totalen. iungo zorgt voor inzicht in:
    • debiet, hoeveel water er door de leiding stroomt
    • euro's per m3
    • totalen per dag, week, maand en jaar

Om de watermeter aan te sluiten heb je een breakout box nodig. De pulsgever voor de watermeter wordt geleverd met 0,5 meter kabel en een aansluitplug. Heb je een langere kabel nodig geef dit op bij de bestelling. Er zijn 3 verschillende pulsgevers voor de watermeter in onze webshop te vinden. Kijk goed welke pulsgever voor jou watermeter geschikt is.

 

 

iungoWaterGrafiek

 iungoSettingsBreakout

breakout box

De breakout box is een kleine kastje dat voor twee extra ingangen op iungo zorgt. Zo kunnen twee extra apparaten aan iungo gekoppeld worden.

In combinatie met een bruto productiemeter kunnen de zonnepanelen, laadpaal en de warmtepomp worden aangesloten. Je kan er twee combineren, maar je kan ook twee strings zonnepanelen aansluiten of twee watermeters. De pulsgever voor de watermeter kan direct op de breakout box aangesloten worden.

Er zijn twee varianten, de gewone breakout box en de breakout box plus. Het verschil tussen deze twee is dat de breakout box plus het mogelijk maakt dat er nog een tweede P1 apparaat (Bijvoorbeeld: Toon van Eneco), aangesloten kan worden aan de slimme meter. Het is dus een combinatie van een P1 splitter en een breakout box.

bruto productie meter

Om volledig inzicht te krijgen in de gegevens van je zonnepanelen dient je meterkast te zijn voorzien van een bruto productie meter. Dit is een DIN rail kWh-meter die de prestaties van bijvoorbeeld je zonnepanelen meet.

De bruto productiemeter is gekoppeld aan de omvormer van de zonnepanelen en de breakout box van iungo. Op deze manier is het mogelijk de zonnepanelen, laadpaal en/of warmtepomp te monitoren en zichtbaar te maken. Soms is deze al tijdens de aanleg van de zonnepanelen geïnstalleerd in de meterkast.

Beschik je nog niet over een bruto productiemeter? Dan kun je deze alsnog aanschaffen en installeren. In de webshop hebben wij enkelfase bruto productiemeters en 3 fase bruto productiemeters, afhankelijk van wat je nodig hebt.

Let op: Laat de bruto productiemeter installeren door een erkend installateur. Wil je meer dan twee apparaten aansluiten dan kan je gebruik maken van een Modbus kWh meter.

brutoproductiemeter

 

Bestel iungo eenvoudig via onze webshop.  BESTELLEN